Psykolog Louise Søndergaard logo

Børnepsykolog for børn og unge

Jeg tilbyder terapi og behandling for børn og unge med angst


Det er helt normalt at have bekymringstanker, og langt de fleste børn og unge oplever angst i større eller mindre grad gennem livet. Nogle gange kommer angsten dog til at spille en så central rolle i barnets eller den unges oplevelse af livet, at det ikke længere er muligt at leve et helt almindeligt børne- eller ungdomsliv.

Hvad er angst?


Angst er en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved, at normale følelser som bekymring og frygt eskalerer i en sådan grad, at det bliver en hindring i hverdagen og for barnets eller den unges udvikling.


Hvorfor får man angst som barn eller ung?


Der er mange årsager til, at man som barn eller ung udvikler angst – i nogle tilfælde kan man finde en konkret forklaring på angsten, mens den andre gange tilsyneladende opstår ud af det blå.


Barndommen og ungdommen er helt naturligt præget af periodevis ængstelighed, som kan forklares ud fra livets forskellige udviklingstrin – det kan f.eks. være separationsangst, angst for fremmede eller ængstelighed forbundet med de kropslige og psykiske forandringer, som teenageårene medfører. Nogle gange kan disse former for ængstelighed hænge ved og blive forstærket, hvilket på sigt kan føre til en angstlidelse.



Andre årsager til angst kan være en særlig følsomhed hos barnet eller den unge, livskriser eller ubehagelige og traumatiske oplevelser som alvorlig sygdom, skilsmisse, mobning, tab af et familiemedlem eller kæledyr, en bilulykke eller et indbrud.

Hvordan kommer angst til udtryk?


Hvordan angst kommer til udtryk i hverdagen, afhænger af angstens karakter samt barnets eller den unges sind og personlighed. Tegn på angst kan dog være:


  • Barnet/den unge søger alenetid og trækker sig fra skole og sociale sammenhænge
  • Barnet/den unge har problemer med at sove
  • Barnet/den unge er mere stille end normalt – taler mindre, taler lavere, holder ikke øjenkontakt
  • Barnet/den unge har et øget behov for støtte og sikkerhed fra sine voksne
  • Barnet/den unge klager ofte over hovedpine, kvalme og/eller mavesmerter uden andre tegn på sygdom


Hvordan behandler man angst?


Angst er ikke noget man skal at gå alene med, og det er ikke et livsvilkår, man er nødt til at acceptere. Det er ikke altid, at angst kræver professionel behandling. Nogle gange kan en indsats fra forældre og lærer giver barnet eller den unge den nødvendige støtte til at genoprette en balance. Er professionel behandling nødvendigt, findes der flere effektive og velafprøvede behandlingsformer, hvoraf samtaleterapi og medicinering er to af de mest kendte.

Sådan arbejder jeg som unge- og børnepsykolog med angst


Et terapiforløb hos mig består af samtaleterapi, hvor vi over flere gange undersøger, hvad barnet eller den unge reagerer på. Sammen skaber vi forskellige redskaber til at håndtere de situationer og følelser, som angsten har rod i. Lever man et liv i skyggen af sin angst, kan tilliden til livet, andre og sig selv synes uendeligt langt væk. Formålet med behandlingen er derfor også, at barnet eller den unge igen kan mærke, at det at behageligt at være til her i verdenen.


Jeg har min praksis i en hyggelige træhytte i Ørskov. Hytten ligger med udsigt til områdets naturskønne omgivelser, og det er her, at alle samtalerne kommer til at forløbe. Barnets voksne vil ofte være med til alle samtalerne, mens man som ung har mulighed for at komme alene til terapitimerne, hvis det er dét, man foretrækker.


Der findes mange forskellige måder at arbejde med angst på. Jeg er certificeret i Cool Kids og neuroaffektiv psykoterapi, og til den første samtale vurderer jeg, hvilken behandlingsmetode der er den rigtige for dig.


Cool Kids og Chilled


Cool Kids og Chilled er et angstprogram, der tager udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi. Barnet eller den unge deltager i behandlingen, og forældrene bliver inkluderet i det omfang, det giver meningen. Formålet med Cool Kids er at udstyre børn, unge og deres voksne med redskaber til at håndtere angsten. Et forløb med Cool Kids kan tage op til 10 sessioner med efterfølgende opfølgningsaftaler.

Læs mere om Cool Kids og Chilled.


Neuroaffektiv psykoterapi


Neuroaffektive psykoterapi er en mentaliseringsbaseret terapiform, hvor der arbejdes med kroppen, følelserne og tankerne som en treenighed. Når man har angst, bliver man udfordret på sit sanse- og nervesystem. Ét af formålene med denne metode er derfor at finde nogle metoder til at genetablere stabilitet i både sanse- og nervesystemet.

Læs mere om neuroaffektiv psykoterapi.

Uddannelse


  • 2021 Trænet i Minidiamant - vredeshåndtering for de 6-9 årige
  • 2021 Trænet i Mellemdiamant - vredeshåndtering for de 10-13 årige
  • 2020 Certificeret i Emotional Mentalizing Scale interviewet hos Docenten
  • 2020 Certificeret i MIM-P struktureret samspilsobservation hos Docenten
  • 2020 Certificeret Cool kids/Chilled behandler ved CEBU, Psykologisk institut, Århus Universitet
  • 2020 Theraplay certificeret på foundationel level ved Theraplayinstituttet i USA   
  • 2019 Level Two Theraplay ved Theraplay Danmark
  • 2018 NUSSA uddannet (Neuroaffektiv Udviklingspsykologisk Struktureret Social Aktivitet) via Docenten
  • 2018 Level One Theraplay and Marschak Interaction Method ved Theraplay Danmark
  • 2018 Certificeret i Neuroaffektiv Psykoterapi via Docenten
  • 2017 Neuroaffektiv Psykoterapeut uddannelse via Docenten
  • 2017 Supervision af andre faggrupper via Dansk psykologforening
  • 2016 -2017 Cool Kids/Chilled uddannelse og supervision ved Angstklinikken for børn og unge, Psykologisk institut, Århus universitet
  • 2016 Facilitering af læring og udvikling i egen organisation ved University College, Lillebaelt
  • 2014 Autoriseret ved Dansk Psykolognævn
  • 2010 Cand. psych. ved Århus universitet
Share by: